Fri leverans i Sverige

Din varukorg är tom.

Varför inte prova en av dessa produkter ?

Hur Rengör man Silversmycken ?

Hur Rengör man Silversmycken

Hur rengör man silversmycken och förhindrar att de tarnar ?

Det är svårt att inte vara förtjust i silversmycken. Det är lätt att förstå varför silver är ett av de mest populära materialen för smycken, med sin glans, briljans och mångsidighet.

Allt silver blir anlöpt när det utsätts för luft och ljus, men det är ganska lätt att återställa den ursprungliga glansen.

Ändå är det många av oss som försummar alla vackra silverpjäser i våra smyckeskrin av en enkel anledning: anlökning. När syre eller svavel kommer i kontakt med silver binds det kemiskt till ytan och ger silvret ett smutsigt eller missfärgat utseende. De ser gamla och rostiga ut med tiden. Färgen som uppstår kan vara allt från gul till svart, vilket inte är det mest attraktiva sättet att visa upp dina smycken.

Läs också vår artikel om var du kan hitta ett smyckeskrin om du vill förbättra organisationen av dina smycken.

Lyckligtvis är det enkelt att ta hand om silver och minska anlöpaffekter när du har rätt recept. Det enda du behöver är att du får veta lite fakta om metall och några tips och tricks för underhåll och rengöring. Den här guiden visar hur du kan vända denna kemiska reaktion på nolltid med hjälp av saker som du redan har hemma. Du kommer att lämna den redo att bära dina dyrbara ringar, armband, halsband och örhängen igen med all sin gnistrande glans !

Samling av smyckesträd

Hur rengör man silversmycken ?

Vad du behöver:

 • Ett fat eller en skål
 • Aluminiumfolie
 • Kokande vatten
 • 1 matsked bakpulver för varje kopp vatten.

Steg som ska följas:

 1. Lägg folie i botten av en skål eller ett fat.
 2. Koka upp vattnet (det ska räcka till att fylla skålen).
 3. Tillsätt 1 matsked bakpulver per kopp vatten. Räkna med att lösningen bubblar och skummar lite.
 4. Placera silversmyckena i skålen och se till att de rör vid folien. Detta är nödvändigt för att den kemiska reaktionen ska kunna äga rum.
 5. Häll upp lösningen av bakpulver och kokande vatten i skålen.
 6. Låt stå i 2-10 minuter, beroende på hur mycket de är anlösta.
 7. Ta bort smyckena och skölj med kallt vatten. Du kan sedan putsa den med en torr rengöringsduk. Förbered dig på att bli förvånad !

Om du är förvånad och undrar hur detta fungerar, så är det så här: det är faktiskt en omvänd kemisk reaktion som orsakade att dina pengar blev anlösta från början.

Under denna elektrokemiska reaktion övergår silversulfidatomerna från smycken till aluminium. Med andra ord: Din juvel kommer att befrias från det svavel som först gjorde den mörkare. Ganska galet, eller hur ?

Denna process fungerar för alla silver eller silverpläterade föremål. Låt vetenskapen sköta den tunga skrubben, så att du kan njuta av ett glänsande silverfodral med smycken som ser ut som om de just kommit från smyckesaffären.

Samling av smyckeshållare

 

Hur förhindrar man att det blir fläckigt ?

Förvara varje smycke i en egen påse mot antiglödning på en sval och torr plats, t.ex. i ett smyckeskrin.

Lägg en bit krita i din anlössäkra väska för att avlägsna fukt från luften.

Sätt på dig smycken efter parfymen för att förhindra att den fastnar på dina pengar.

Var inte rädd för att bära ditt silver: Gnidning saktar ner anlökningen och ju mer du bär det, desto klarare kommer det att lysa.

Hur kan jag förhindra att silver tarnas ?

Du kan undvika anlöning genom att bära dina smycken ofta. Oljorna i din hud "rengör" silvret och ger det ett glänsande utseende.

Undvika exponering

Kontakt med hushållskemikalier, gummi, klorerat vatten eller ämnen som innehåller svavel (t.ex. majonnäs, ägg, senap, lök, latex, ull) kan orsaka korrosion och göra dina smycken fläckiga. Det är därför bäst att ta av sig silversmycken när man gör hushållsarbete. Direkt solljus gör också silver matt, så se till att ta av dina silversmycken innan du simmar eller solar.

Lotioner, kosmetika, hårspray och hårprodukter samt parfymer är också fiender till silver och påskyndar anlöningen. Det finns en anledning till att många kvinnor sätter på sina smycken sist, som en sista touch.

Var ska du förvara dina silversmycken ?

Eftersom det blir anlövat av luft bör du förvara dina silversmycken i lämpliga förvaringslådor.

Se till att inte förvara flera silversmycken tillsammans. Silver är en mjuk metall och varje smycke kan repa det andra. Armband med länkar eller kedjor bör tas loss eller kopplas loss för att undvika repor.

Förvara smyckena på en plats med låg luftfuktighet. Du kan också placera en bit krita, ett paket aktivt kol eller en behållare med kiselgel i förvaringsutrymmet för att minimera anlöning.

Ett perfekt sätt att förvara dina smycken är definitivt smyckeskrin. De har tillräckligt med utrymme för att förvara varje smycke separat. De skyddar dina juveler från repor och oxidation för att bevara dem under lång tid.

▶ Här är vår samling av smyckeskrin 🎁

Samling av smyckeskrin

Polering av silversmycken

Det går bra att polera silvret när det inte är alltför svårt att få en aning. Det är också den bästa metoden för att rengöra oxiderat silver, eftersom du kan hålla dig borta från avsiktligt anlösta områden.

Silver är mjukt och kan lätt repas. Du kan använda en speciell silverduk för att polera dina smycken. En mikrofiberduk eller en annan mjuk, luddfri, icke-slipande duk fungerar också. Använd inte pappershanddukar eller servetter för att polera dina smycken eftersom de innehåller fibrer som kan repa silvret.

När du polerar ska du använda långa, fram och tillbakagående rörelser som återspeglar silvrets korn. Gnugga inte i cirklar, eftersom detta förstärker små repor. Byt också tygdel ofta för att undvika att oxidation bildas på dina silversmycken. Du kan använda en bomullspinne för att komma åt små detaljer.

Var försiktig med silverföremål, eftersom överdriven polering kan ta bort plätering (beroende på tjocklek) och göra dem sämre än när de först tillverkades.

Professionell vård

Om dina mynt är mycket anlösta och du inte har tid att rengöra dem kan du låta dem rengöras professionellt. Mycket gamla, ömtåliga eller värdefulla föremål bör också rengöras av en yrkesman.

Silver smycken

Vad sägs om kommersiella silverrengöringsmedel ?

Det är lätt att hitta och använda kommersiella silverpolermedel och silverdipp, men de har flera allvarliga nackdelar. För det första kan ångorna från silverpolish vara skadliga och till och med dödliga om de andas in i ett oventilerat rum. De starka lösningsmedlen i kommersiella silverrengöringsmedel kan också kräva särskild hantering av farligt avfall för att undvika att grundvattnet förorenas eller att andra miljöskador uppstår.

Kommersiella silverrengöringsmedel kan också skada silvret genom att ta bort den antiglödande beläggningen och den värdefulla patinan. Även om rengöringsmedlen kan ge en tillfällig glans, blir mynten mycket snabbare anlösta och måste rengöras oftare när du väl har brutit ytan.

Silverring

Rengöring av silversmycken: hemrecept

Om polerduken inte räcker till för att avlägsna anlöpenhet kan du göra ett eget ekonomiskt och miljövänligt silverrengöringsmedel med ingredienser från ditt kök.

Det bör dock noteras att inte alla silverrengöringsmedel är lämpliga för alla typer av silversmycken. Smycken med pärlor eller ogenomskinliga ädelstenar (turkos, opal, karneol, onyx etc.) bör till exempel inte sänkas ner i vattnet, eftersom det kan skada dessa mjukare stenar allvarligt. (Skölj dessa smycken mycket kort om de blir för smutsiga.)

Även när det gäller smycken med klara ädelstenar (t.ex. blå topas, ametist, granat) ska du vara särskilt försiktig när du använder silverrengöringsmedel: kemikalierna kan komma in under ädelstenarna eller lösa limmet. Kom ihåg att inte använda silverrengöringsmedel på oxiderade smycken. Sätt dem i stället på polerduken.

Skölj silvret noggrant med rinnande vatten eller en ren, fuktig trasa när du har använt ett rengöringsmedel. Detta är särskilt viktigt för detaljerade eller graverade mynt, eftersom polermedlet kan fastna i små sprickor och hårdna. Torka sedan bitarna med en mikrofiberduk för att förhindra att vita vattenfläckar bildas.

Om polerduken inte tar bort aningen, använd varmt vatten och en mild disktvål utan ammoniak eller fosfat. Tvål och vatten bör också användas för att rengöra dina föremål innan du använder någon av de metoder som anges nedan:

Rengöring av silversmycken med bikarbonat

Den första tekniken som vi diskuterade i början av denna artikel är den mest effektiva. Om du inte har ingredienserna för detta till hands finns här några tips för att rengöra dina silversmycken:

Rengöring av silversmycken med citron och olivolja

Blanda cirka 100 ml citronsaft med 5 ml olivolja i en skål som är tillräckligt stor för att rymma rengöringsmedlet och en liten mikrofiberduk. Blötlägg trasan i lösningen och vrid ut den så att den inte rinner, polera sedan silvret, skölj och torka.

Rengöring av silversmycken med vit vinäger

Använd det här milda rengöringsmedlet för att avlägsna tungt anlöpt silver som hindrar dig från att polera ditt silver. Blötlägg det anlösta föremålet i en lösning av 100 ml vit vinäger och 2 msk bakpulver i två till tre timmar, skölj sedan och torka.

Silver halsband

En ny start för dina smycken

Välskötta silversmycken kan ge dig många års glädje och till och med bli familjesmycken. Och silver är naturligtvis värdefullt. Vänta alltså inte tills aningen har blivit så svår att du glömmer bort dina silverskatter eller till och med gör dig av med dem. Ge dina smycken en ny start idag!

Slutsats

Dessa spektakulära metoder för att rengöra silversmycken är mycket praktiska eftersom de inte skadar dem. De produkter som du hittar i butikerna kan också göra jobbet, men bör bara användas i de svåraste situationerna. De är mer kraftfulla och tar bort ett lager silver från dina smycken. Vi föredrar därför vår metod som är lika effektiv och billigare.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarerna måste godkännas innan de publiceras.